Coaching – Wat is het?

door | februari 2, 2022

Coaching Etten Leur

Coaching houdt zich bezig met het hier en nu en omvat een scala van diensten die in verschillende dimensies kunnen plaatsvinden, zoals bedrijfs- of levenscoaching, relatiecoaching of persoonlijke coaching en groei. Coaching is een waardevolle dienst voor alle professionals en veel organisaties bieden het aan hun personeel aan. Coaching kan een grote rol spelen in veel van onze bedrijven en relaties en het is alleen zinvol om aan coaching te doen als u van plan bent om iets in uw leven te veranderen of als u ontevreden bent over uzelf en over wat het leven u te bieden heeft.

Coaching hoeft niet beperkt te blijven tot de zakenwereld, maar kan op alle mogelijke manieren worden toegepast. Het vereist een redelijk niveau van communicatie tussen u en de coach, om in staat te zijn te herkennen wat er van u zal worden gevraagd en vast te stellen of er een goede verstandhouding is om de gewenste relatie tot stand te brengen.

Om te beginnen zal u waarschijnlijk gevraagd worden om wat geschriften te lezen, want het is belangrijk dat de coaching gebaseerd is op wat u belangrijk vindt en niet op wat u denkt dat u geleerd zou moeten hebben. Het doel zal zijn om vertrouwd te raken en hopelijk te begrijpen waar u nu staat en natuurlijk om uw eigen voorkeuren te leren kennen. Het gaat niet noodzakelijk allemaal om u, maar om de oprechte wens van de coach om u te steunen en aan te moedigen. De coach kan in dit stadium zelfs individuen aanwerven, om het juiste evenwicht tussen de coach en u vast te stellen, evenals de gebieden waarop u misschien ondersteuning en coaching wenst. Het kan zijn dat u wat tijd nodig heeft om bepaalde doelen te ontwikkelen of dat u al doelen heeft. En naarmate u verder komt, moet u misschien nog nadenken over wat u probeert te bereiken en de visie die u voor uzelf hebt, over wat u mist in uw leven en over de richting die u met uw leven uit wilt.

Het is belangrijk om het coachingproces echt te laten stromen en je te vullen met de energie die nodig is om te slagen. Een coach helpt je om je visie en doelen te verduidelijken, maar het gaat er niet alleen om ze te verduidelijken. Als je met een situatie geconfronteerd wordt, is het belangrijk dat je niet alleen maar tegen jezelf zegt: dit is hoe het is of waarom ik. En de reden waarom je dit moet doen is dat je de coach moet vertrouwen, de coach heeft geen antwoorden voor elke situatie waarmee je wordt geconfronteerd, in plaats daarvan gebruiken ze hun ervaring en andere dingen die ze onderweg hebben geleerd om tot het juiste antwoord voor jou te komen.

Het kan soms gebeuren dat de coach je tijdens een coaching niet erg aardig vindt, of misschien is je antwoord op een van de probleemgebieden gewoon te verschillend van wat je dacht dat het doel van de coaching was. Dus zullen ze misschien een ander hulpmiddel gebruiken om zich op jou te richten en je aan te moedigen en misschien zullen ze een ander, een iets puntiger hulpmiddel moeten toevoegen. Misschien zal dit een nieuwe richting voor je zijn op een ander gebied. Dit zijn dus allemaal dingen die kunnen gebeuren tijdens het proces van coaching.

De coach werkt met u samen, maar meestal gaat het bij coaching om ondersteuning, om het bereiken van grotere en grotere dingen. Het is vaak te gemakkelijk om te vertrouwen op advies, het aanreiken van probleemoplossingstechnieken om met een situatie om te gaan, en u te informeren over de ervaring en deskundigheid van iemand anders. Uiteindelijk gaat het er echter om dat jij als individu wordt ondersteund om te komen waar jij wilt als het gaat om die uitdaging of een van je behoeften. Om te begrijpen wat de uitdagingen zijn, moet u nagaan wat er nodig zou kunnen zijn en er vervolgens iets aan doen.

Dus daar heb je het. Wat is coaching, wat zijn de gebieden waarop coaching gericht is en hoe begin je eraan? Dit zijn de basisingrediƫnten van wat een coach voor u kan doen en u op weg kan helpen.