Hoe kom je in coaching: de gemakkelijke manier

door | juli 14, 2022

Coaching Amsterdam

Coachen is iets dat me altijd gefascineerd heeft. In mijn eerste baan na de universiteit, was ik een middelbare school coach. Ik vond het geweldig; coachen is iets waar je zoveel uit kunt halen. Je ziet je ideeën tot leven komen en je ziet de vruchten van je arbeid. Maar coach zijn op een middelbare school had ook zijn nadelen. Toen ik mijn eerste echte coachpositie kreeg aangeboden op een kleine universiteit voor vrije kunsten als assistent bij het vrouwenvoetbalteam, voelde ik me nog niet klaar voor de verandering. Mijn eerste jaar in de staf werd geplaagd door leiderschapskwesties en zelftwijfel over de vraag of ik wel geschikt was voor deze rol. Pas het volgende seizoen maakte ik de overstap van assistent naar hoofdcoach.

Wat is coaching?

Coaching is het proces waarbij iemand leert en groeit door positieve interacties met een coach. Coaches zijn leiders op elk gebied van hun leven en professioneel leven. Ze geven richting en helpen anderen een betere versie van zichzelf te worden.

Coaching komt in vele vormen voor. Het kan worden gezien in sport, onderwijs en bedrijfsomgevingen. Coaching kan alles zijn wat iemand helpt te leren en te groeien, in welke omgeving dan ook. Met dat gezegd te hebben, zijn er veel verschillende coachingsfilosofieën. Een van de redenen waarom coaching zo belangrijk is, is omdat het in veel verschillende situaties kan worden toegepast.

Coachen is het proces van iemand helpen leren en groeien door positieve interacties met een coach. Coaches zijn leiders op elk gebied van hun leven en hun beroepsleven. Zij geven richting en helpen anderen een betere versie van zichzelf te worden.

Wat doet een coach?

Coaching is een proces waarbij iemand leert en groeit door positieve interacties met een coach. In die zin is coaching meer een mentorschap. Coaching is ook een proces van iemand helpen zijn persoonlijke sterke punten te identificeren en hem helpen op die sterke punten voort te bouwen. Coaches zijn leiders op elk gebied van hun leven en hun professionele leven. Zij geven richting en helpen anderen een betere versie van zichzelf te worden. Dit kan van alles zijn, van iemand helpen op koers te blijven met zijn doelen en plannen, tot iemand gewoon helpen zich gesteund en begrepen te voelen. Hoewel het misschien eenvoudig klinkt, is coaching een ingewikkeld proces dat veel denkwerk en emotioneel werk met zich meebrengt.

Hoe begin je aan coaching: de makkelijke weg

Als je wilt doorbreken in de wereld van coaching, moet je eerst bepalen wat voor soort coaching je wilt gaan doen. Is het coaching op professioneel niveau? Heb je een oog voor het helpen van jongere sporters om hun potentieel te bereiken via atletiek? Voel je je meer aangetrokken tot het helpen van kinderen met speciale behoeften? Wil je een specifieke sport coachen? Dit zijn allemaal belangrijke vragen die je jezelf moet stellen voordat je je in de wereld van het coachen stort. Als je eenmaal weet wat je passie is, is het tijd om op zoek te gaan naar stageplaatsen of vrijwilligerswerk. Vind een manier om te coachen. Of dat nu is door te werken als assistent-coach op een plaatselijke middelbare school of door te gaan voetballen in een park bij jou in de buurt. Word vrijwilliger. Bel de coaches van je favoriete sportteams op en kijk of ze een plekje vrij hebben in hun staf waar je je tijd als vrijwilliger kunt besteden. Als je student bent, vraag dan aan de atletiekdirecteur van je universiteit of ze vrijwilligerswerk kunnen doen. Er zijn talloze manieren om een voet tussen de deur te krijgen in de trainerswereld. Als je eenmaal een voet tussen de deur hebt, kun je beginnen met solliciteren naar banen. De coachingwereld is relatief klein, dus je kansen om een baan te vinden zijn vrij groot. Ik ben begonnen met deze Coaching in Amsterdam.

De moeilijke manier: solliciteren naar coaching banen

Laten we nu eens aannemen dat je een voet tussen de deur hebt, dat je ervaring hebt met coachen als bijbaan, en dat je zelfs al een paar coachingskansen hebt gekregen. Nu ben je klaar om te gaan solliciteren naar banen als coach. Het eerste wat je wilt doen is een lijst met vacatures voor coaches vinden. Coaching websites zoals USA Coaches zijn een goede plek om deze informatie te vinden. Als je eenmaal een lijst hebt van vacatures bij jou in de buurt, is het tijd om te gaan solliciteren. Er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden als je solliciteert naar een baan als coach. – Zorg ervoor dat je een korte samenvatting geeft van je ervaring. Vermeld waar je gecoacht hebt en wat je gedaan hebt terwijl je daar was. – Vermeld eventuele relevante coachcertificaten die je hebt. – Voeg een cv en/of een sollicitatiebrief bij. – Zorg ervoor dat je op elke baan solliciteert. Je weet nooit waar je uiteindelijk geplaatst wordt.